22 Eylül 2011 Perşembe

"Georgia on My Mind"

1989'da bir polis memurunu öldürmekten hüküm giyen Troy Davis dün zehirli iğne ile idam edildi. Hakkında çelişkili ifadeler dışında somut bir delil bulunmayan, baştan beri masum olduğunu savunan Davis'in idamı uluslararası toplumun yaptığı kampanyalara ve Georgia'da gece boyu süren eylemlere rağmen durdurulamadı.

Amerika'nın özellikle güney eyaletleri halen yürürlükte olan idam cezası ile çok tartışılan kararlara imza atıyor. Dün Troy Davis'i idam eden Georgia eyaleti ise ırkçılık ve faşizm konusunda diğerlerinden hep bir adım önde. Bir dönem Ku Klux Klan'a da ev sahipliği de yapmış olan eyaletin tarihi kendi çocuklarına karşı gösterdiği düşmanca tavırlarla dolu.

1960'larda tüm dünyayı sallayan soul müziğinin öncülerinden Ray Charles'ın doğduğu topraklarda konser vermesine bile tahammül edemeyen ve sanatçıyı resmi olarak kovan Georgia, özellikle siyahlara karşı yapılan ayrımcılıklar karşısında hakların kazanıldığı dönemde, 1979'da Ray Charles'ı davet ederek özür dilemiş, Georgia On My Mind şarkısını resmi eyalet şarkısı olarak ilan etmiştir.

Troy Davis'in anısına Ray Charles söylüyor: "Georgia on My Mind"


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder